Der kan være mange grunde for et nyt tag. Når taget har nået afslutningen af sin levetid, så er det altid nødvendigt at få et nyt. Levetiden bestemmes af flere faktorer, som materiale, klima og vejrbelastning og evt. regler og love. Ikke mindst kan det være din forsikring, der kræver, at du udskifter taget, når det er for gammelt.

For tag, som er lavet af brændbare materialer som halm og træ, findes der særlige krav.

Selv verdens bedste tag holder ikke evigt

Materialer som teglsten, eternit etc. kan blive møre med tiden. De ser udadtil fine ud, men selve den molekylære struktur kan være ødelagt. Det kaldes for materialetræthed.

Stål ruster, og andre metaller som zink og kobber vil også korrodere med tiden. Intet lever evigt.

https://tagguide.dk/ kan du læse alt om tage.

Hvor længe holder et tag?

Det kommer først og fremmest an på materialet. Et tegltag vil holde mindst 30 år. Men hvis det teglstenene er gode i kvalitet og bliver passet god, kan de også holde i 100 år. Glaserede tegl kan holde flere 100 år. De er meget mere holdbare, fordi de ikke er porøse. Almindelige teglsten er porøse. Med tiden absorberer de mere og mere vand. Og når det er frostvejr, kan der ske mikroskopiske frostskader, når vandet i porerne fryser til is.

Problemet med vand er jo, at det udvider sig, når det fryser. Og de kræfter, der opstår, når vand forøger sit volumen under frysning, er voldsomme. Intet materiale kan modstå disse kræfter i længden.

Så hvis du har et tegltag, skal du begynde at holde et godt øje med det, når det er fyldt 30 år. Med et ståltag kan du regne med, at det holder ca. 50 år.